Makine İmalatçıları Birliği, ERP ve MES Comittee ile Festo’nun ev sahipliğinde yaptığı Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikaların Yol haritası Eğitim Programı oldukça verimli bilgilerin oluşmasını sağladı. Eğitime onlarca uzman, danışman ve yüzün üzerinde imalatçı patron ve yönetici katıldı. Bilgi paylaşımı ve verilen mesajlar gayet netti. Almanya’nın planlı olarak olarak yürüttüğü bu standartlar için geri kalmayacak iyi bir yol haritası çizilmesi durumunda Makine üreticilerinin buna dahil olmaları konusunda fikir birliği oluştu. Bu Seminer sırasında ilgili kişilerden anladıklarım kadarı ile dip notları paylaşmak isterim.
Marmara Üniversitesinde Halefşan Sümen Hocamız End 4.0 ile Kurumsal Kaynak Planlamasının bağlantısı üzerinde durdu. Kurumsal sinir sistemine etki eden faktörlere değindi. Ayrıca işletmelerin operasyonel çevikliğe sahip olmasının daha çabuk Endüstri 4.0 a adapte olunabileceğini ayrıca Cheif Technology Officer (CTO) mantığının daha da yaygınlaşabileceğinden bahsetti.
Hakan Özkara özellikle Micheal Porter’ un VCM (Value Chaine Model) de Kurumsal Kaynak Planlamasının yerini ifade etti.
IBM’ den Bedir Şiar ise farkındalık yaratan konulara değindi. John Dere’ nin traktör satmanın yanı sıra çiftçiye sunduğu uzaktan monitoring çalışmasının etkisine değindi.
Salih Düzen ise iki önemli noktaya değin di: İlki Ülkemizdeki imalat sanayinde %10 luk iyileştirme yapılsa ülkemize 6Milyar €’luk bir kazanç elde edebiliriz. Yani yıllık Turizm gelirinin yaklaşık yarısı. İkincisi ise 10000 fabrikadan 500’ünde Üretim Yönetim Sistemi (MES:Manufacturing Execution System) kullanıyor. Aslında Pazar büyük ama nitelikli insan bulmakta çok kolay değil diye düşünmekteyim.
Arpac’dan Osman Bey’in sunumları ve makinacılar ile birlikte iş üretelim düşüncesi değerliydi.
Ana Sponsor Festo’dan Fikret Akyüz’ün yaptığı paylaşım ile devam etti. Verilerin geleceğin petrolü olarak gördü. Ham veri petrol ama veri doğru rafine edilmesi ise çok büyük bir çöplük olabileceğinin altını çizdi. Endüstri 4.0 ın ise diğer devrimlerden farkının planlı yapıldığı yönünde. Diğerleri kendi oluşumları ile anıldı. Endüstri 4.0 ise planlanıyor ve bu yüzden bazı dengeleri doğru yürütmek gerektiğinin altını çizdi.
Fujitsu’dan Erçin Dinçer Bey’de IOT tabanlı çalışmalarına değinerek Fujitsu’nun bakışını paylaştı.
Hakan Zobu’da organizasyonlar ve yetkinliklerin öneminden bahsetti. Teknik, Yöntemsel ve Sosyal yetkinliğin detaylarını anlatırken sahip olunması gereken noktalara vurdu yapıld.
Panel’ de ise Trinoks’tan Cengiz Gargın, İletişim Yazılım’dan Tuncer Hatunoğlu, Armolis’ten Mustafa Karadeniz ve Moderatörlüğü Milenyum Danışmanlık’tan Kenan Berkdemir’in yaptığı panelde katılımcılar ile interaktif bir sohbet içinde geçti. Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikalar Konusunda doğru adreslerin MES Comittee gibi adresler olduğunu onların bu konuda doğru adresleme yapabilecekleri üzerinde görüş bildirildi. Ayrıca her bir katılımcı Endüstri 4.0’ olan yakınlığımızdan bahsedildir. Milli bir çalışmanın yürütülmesinin önemine geçildi.
Eğitim Semineri katkı verenlere plaket verilerek tamamlandı.